• Olympiáda zo SJL školské kolo
          • Olympiáda zo SJL školské kolo

          • Dňa 17.októbra 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry pre žiakov 8. a 9.ročníka. Olympiáda zo slovenského jazyka je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov základných škôl, je organizovaná ako postupová súťaž a je vyhlasovaná každoročne. Jej cieľom je prehĺbiť, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných škôl v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a zvýšiť záujem o slovenský jazyk a literatúru.

            Zúčastnili sa jej nasledovní žiaci:

            Tamara Biksadská z 9.A - úspešná riešiteľka s postupom do okresného kola

            Elizabeth Peltznerová z 9.A - úspešná riešiteľka

            Sara De Sousa Viveiros z 9.A - úspešná riešiteľka

            Kristína Vavrová z 9.A - úspešná riešiteľka

            Ella Kolláriková z 9.A - riešiteľka

            Michaela Orgoňová z 9.A - riešiteľka

            Matúš Sekáč z 9.A - riešiteľ

            Danka Wolfová z 9.A - riešiteľka

            Sofia Vajdová z 8.B - riešiteľka

            Sofia Fíbyová z 8.B - riešiteľka

            Eduard Biksadský z 8.A - riešiteľ

            Adam Cieslar z 8.B - riešiteľ

             

            Do okresného súťažného kola, ktoré sa uskutoční 15.novembra 2023 v Senici postupuje žiačka Tamara Biksadská z 9.A, ktorá získala najviac bodov. Gratulujeme a budeme držať palce! 

        • Timravina studnička - postup do celoslovenského kola
          • Timravina studnička - postup do celoslovenského kola

          • Dňa 26.októbra 2023 sa v Senici uskutočnil 16.ročník regionálnej súťaže v umeleckom prednese pôvodnej slovenskej prózy Timravina studnička

            Našu školu reprezentoval v prednese Markus Marek z 5.A, ktorý vo svojej II.kategórii získal 1.miesto a zároveň  postupuje na celoslovenskú súťaž, ktorá sa uskutoční 24.novembra 2023 v Lučenci

            Markusovi blahoželáme za krásny úspech a budeme držať palce v celoslovenskom kole. 

        • Vyučovanie v maskách
          • Vyučovanie v maskách

          • Predposledný školský deň pred jesennými prázdninami sme si spravili netradičné vyučovanie v maskách. Do školy sme prišli v rôznych maskách, no najviac mal prevahu Harry Potter, malé čarodejnice a iné známe rozprávkové postavičky. Žiakom sa takéto vyučovanie veľmi páčilo a odniesli si pekné spomienky z tohto dňa. 

        • Október – mesiac úcty k starším
          • Október – mesiac úcty k starším

          • Jeseň života nemusí byť smutná a pochmúrna, ak starší spoluobčania cítia úctu a záujem okolia o ich život.

            Naši žiaci dňa 25.10.2023 potešili starkých a všetkých klientov Domova dôchodcov v našej obci veselými pesničkami, riekankami a tancom. Druháci z 2.B triedy pod vedením pani učiteľky Mgr. Márie Cintulovej svojím  pekným vystúpením rozveselili dedkov a babky, aby aspoň na chvíľu zabudli na svoje vrásky,  trápenia a choroby. Všetkých seniorov potešili aj milé veršované srdiečka a jesenné venčeky od detí zo Školského klubu detí.

            Stretnutie dvoch generácií prinieslo radosť obom stranám. Klienti domova pookriali, mali pestrejší deň a naše deti pochopili, aké je dôležité nezabúdať na starších a venovať im pozornosť a lásku. Niekedy stačí len úsmev a pohladenie...

            Mgr. Andrea Drinková

        • Exkurzia do Národnej banky Slovenska a Slovenského rozhlasu
          • Exkurzia do Národnej banky Slovenska a Slovenského rozhlasu

          • Dňa 16.10.2023 žiaci 6.A a 7.A navštívili naše hlavné mesto, kde sa zúčastnili dvoch zaujímavých vzdelávacích exkurzií.

            Prvá exkurzia v Národnej banke Slovenska bola zameraná na rozvoj finančnej gramotnosti a počas hodinového interaktívneho programu s názvom ,,Od slovenskej koruny k euru“ sa žiaci dozvedeli veľa nového, napríklad ako vznikajú a končia mince, prečo potrebujeme poznať ochranné prvky bankoviek alebo prečo sa európske štáty integrovali do Európskej únie a eurozóny. Vzdelávacie aktivity s krátkou prednáškou pripravil Ing. Marcel Novák, PhD., ktorý ocenil vedomosti a poznatky našich šiestakov a siedmakov z oblasti finančnej gramotnosti. Mnohí sa neváhali pýtať na rôzne témy z oblasti bankovníctva, aby v budúcnosti mohli robiť správne rozhodnutia o svojich financiách. V závere si žiaci mohli vyraziť svoju vlastnú mincu na pamiatku a najaktívnejší sa pokochali panoramatickým výhľadom na Bratislavu z najvyšších poschodí banky. Žiakov na návštevu NBS a rozhovory s lektorom pripravili vyučujúce FG – pani učiteľky Mgr. Alena Naštická a Mgr. Ľudmila Rothackerová, ktoré prišiel pozdraviť i bývalý žiak našej školy, zamestnanec banky JUDr. Andrej Drinka.

            Počas druhej exkurzie v budove Slovenského rozhlasu nás sprevádzal pán František Löv, ktorý pútavo predstavil históriu tejto Národnej kultúrnej pamiatky, dokončenej v r. 1983. Žiaci si postupne prezreli deväť poschodí unikátnej ,,obrátenej pyramídy“, zákulisie budovy s rozhlasovými štúdiami, galériou a vyhliadkou na Bratislavský hrad. Najviac ich však prekvapila akustika veľkého koncertného štúdia, kde sa pravidelne konajú koncerty Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a koncerty vážnej a populárnej hudby. V tejto sále je umiestnený jeden z najväčších organov v strednej Európe s 6 300 píšťalami.

            Budovy NBS a RTVS sú dve susediace dominanty Bratislavy, naši žiaci boli ich návštevou uchvátení a absolvované edukačné programy boli pre nich zaujímavé a poučné. Počas náročného doobedia všetci poriadne vyhladli, takže s nadšením uvítali obed v obľúbenom McDonald´s.

            Vzdelávacia exkurzia pre 42 žiakov a 3 pedagógov bola úplne zdarma, náklady boli hradené z finančných prostriedkov grantového projektu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR zameraného na rozvoj finančnej gramotnosti s názvom ,,Hospodárna domácnosť“.

            Mgr. Andrea Drinková, koordinátor projektu

        • Londýn
          • Londýn

          • Londýn 1.deň - Good morning London sme si povedali po 1597 km. Začali sme pešou prehliadkou so sprievodcom - Houses of Parliament, Big Ben, Westminster Abbey, Downing Street, St.Jame's Park, Buckingham Palace, Piccadilly Circus, Soho China Town, Leicester Square, Trafalgar Square, London Eye. Dlhšie vzdialenosti sme prekonávali metrom. Deti večer odišli do rodín unavené a zároveň nadšené z prehliadky hlavnému mesta Anglicka.

            2.deň - ráno sme sa presunuli autobusom do historického mesta Oxford,v ktorom sa nachádza najstaršia univerzita v Anglicku. Prezreli sme si celý univerzitný komplex Christ Church College. Poobede nasledovala prehliadka štúdia Harryho Pottera s expozíciami, efektami, kostýmami a jednoducho so všetkým čo k filmom o HP patrí.

            3.deň - ráno sme začali prechádzkou po Royal Park so zastávkou v kráľovskom observatóriu v Greenwich, kadiaľ prechádza nultý poludník. Nasledovala plavba po rieke Temži. Prezreli sme si najstaršiu budovu v Londýne the Tower of London, všetky jeho veže, nádvorie i vojenské múzeum. Peši sme sa presunuli cez mesto k Monument of Great Fire. S ním úzko súvisí i St.Paul's Cathedral. Niektorí žiaci neváhali vystúpať 528 schodov na samotný vrch katedrály s prekrásnou vyhliadkou na celé mesto. Po krátkom odpočinku sme sa prešli po London Bridgea odtiaľ metrom k O2 aréne, kde nás už čakal autobus pripravený na dlhú cestu domov.

            Čo dodať na záver?

            Poznávací zájazd bol pre deti veľkou skúsenosťou, rozšírením obzorov, nadobudnutím nových poznatkov nielen o samotnom Londýne, ale aj o britskej kultúre, kuchyni či zvykoch.

            Žiaci si zájazd užívali so všetkým čo k tomu patrí a v hostiteľských rodinách sa cítili príjemne, pretože bolo o nich dobre postarané. Prostredníctvom komunikácie s náhradnými rodičmi sa deti dozvedeli o spôsobe života v tomto veľkomeste a oni zasa o tom našom. Celkovo hodnotíme tento zájazd ako veľmi vydarený a dúfame, že ho čoskoro zrealizujeme opäť.

            Veľké poďakovanie patrí CK Školní zájezdy, špeciálne sprievodkyni Janke Šimekovej, ktorá svoju úlohu zvládla bravúrne a deti si ju veľmi obľúbili.

            Poďakovanie patrí aj p.uč.Tomašovičovej za celkovú organizáciu tohto zájazdu, p.uč.Hrebačkovi a p.uč.Vajdovej za pomoc a spoluprácu pri dozore.

             

        • Čarovná jeseň
          • Čarovná jeseň

          • Jeseň - jedno z najkrajších ročných období. Neustále nás uchvacuje svojimi prekrásnymi farbami. Je jednoducho očarajujúca a pôvabná. 

            Aj naša škola sa raduje z jesene. Dňa 24.októbra 2023 vyhlásila Žiacka školská rada tematický deň "Oblečme sa vo farbách jesene." Výzvu prijali nielen žiaci, ale aj učitelia, a preto sme všetci prišli vo farbách červenej, hnedej, sivej, žltej a pod.  Všetci sa tešili z pestrých farieb oblečenia, ktoré ponúka toto obdobie.

            Jeseň prišla ako víla, 

            stromom vlasy zafarbila. 

            Teraz majú klobúk zlatý, 

            červené a hnedé šaty. 

            Na známosť sa všetkým dáva, 

            v jeseni lístie opadáva. 

            Šumia krásne vetvičky,

            radujú sa detičky. 

        • Turistický krúžok
          • Turistický krúžok

          • V sobotu 14.10. sa uskutočnila turistická vychádzka do Smoleníc, na Havraniu skalu, k Smolenickému zámku.

            Trasa merala 12 km a deti ju za krásneho počasia zvládli bez problémov a naozaj si to užili. Po túre sme sa občerstvili hranolkami a zmrzlinou a zastavili sme sa aj vo Včelovine, kde sme si prezreli expozície o živote včiel. Cestovali sme vlakom.

            Výlet sa vydaril a my sa už tešíme na ďalšiu turistiku.

        • Výstava ovocia, zeleniny a jesenných dekorácií
          • Výstava ovocia, zeleniny a jesenných dekorácií

          • Počas posledného septembrového týždňa sa v našej škole konala Výstava ovocia, zeleniny a jesenných dekorácií, ktorá mala súťažný charakter. V  školskom roku 2023/2024 sa do tejto obľúbenej aktivity zapojilo 126 žiakov a 7 triednych kolektívov, ktorí spolu priniesli až 312 kusov  ovocia, zeleniny, kvetinových aranžmánov, košíkov a venčekov. Nádherné jesenné dekorácie boli vyrobené nielen z prírodnín, ale i z papiera, textilu alebo odpadového materiálu.

            Tohtoročná prehliadka darov jesene bola naozaj veľmi pestrá a zaujímavá, obohatili ju aj plody zo záhrad členov ZO SZZ Borský Mikuláš pod vedením pána Floriána Pavlíka a pani Zlatice Pípovej.  

            Našu výstavu taktiež navštívili predseda OV SZZ v Senici Ing. Peter Flajžík, PhD. a deti z Materskej školy Borský Mikuláš, ktorým sa najviac páčili tekvicové rozprávkové bytosti Aladin a Mimoň.

             

            Každý žiak, ktorý na výstavu priniesol akýkoľvek exponát bol odmenený Čestným uznaním za účasť a 15 žiakov získalo DIPLOM a vecné ceny za najzaujímavejšie a najoriginálnejšie výtvory.

            Ocenení žiaci:

            Zdenka Matejová z 1.A (Jednorožec)

            Linda Filípková z 1. A (Slimák a Závesná dekorácia)

            Diana Beňková z 1.B (Cuketové autíčko)

            Ema Hladíková z 1.C (Húsenica

            Sabina Sovová z 1. C a Simona Sovová zo 4.A (Pani Jeseň)

            Martin Kuzmiak z 2.A (Mimoň)

            Sabina Kunáková z 2.B (Veľký jesenný pník)

            Liliana Stupavská z 2.B (Klobúk a Jesenný obraz)

            Vladimír Gáll z 3.B (Škriatok)

            Nela Kubincová zo 4.B (Okno a Klobúk)

            Štefan Matejov zo 4.B (Aladin)

            Viktória Klamíková z 5.A (Jeseň v lese)

            David Filípek zo 6.B (Dekorácia z prírodnín)

            Dominika Matulová zo 6.B (Jesenná kytica)

             

            Ocenenie taktiež získali najaktívnejšie kolektívy: 1.A, 1.B, 1.C, 6.B, ŠKD II., ŠKD III. a ŠKD V.

             

            Ďakujeme všetkým žiakov, ktorí priniesli rozmanité jesenné plody a vytvorili krásne dekorácie, ktoré sme mohli celý týždeň obdivovať v I. pavilóne. Zároveň ďakujeme žiačkam: Petre Šimkovej, Danke Wolfovej a Kristíne Vavrovej z 9.A za pomoc pri inštalácii výstavy a evidencii exponátov.

            Mgr. Andrea Drinková

        • Kytica veršov a piesní pre našich starkých
          • Kytica veršov a piesní pre našich starkých

          •  ,,Naša babka a náš dedko, milí sú nám nadovšetko ...“

            Takéto krásne verše zazneli dňa 8.10.2023 na slávnostnom posedení s názvom: ,,Október – mesiac úcty k starším“, ktoré organizovala obec Borský Mikuláš v Dome kultúry.

            K slávnostnej nálade prispeli i naše štvrtáčky zo Školského klubu detí, ktoré zarecitovali milé verše a zaspievali veselú pesničku a svojím vystúpením potešili všetkých prítomných starkých, babky, dedkov, prababky a prapradedkov.

            Ďakujeme OÚ Borský Mikuláš za pozvanie a veľké poďakovanie patrí taktiež našim  dievčatám za zodpovednú prípravu  na toto kultúrne podujatie.

             

            V programe účinkovali:

            Ela Šedivá zo 4.A, Diana Rudavská, Veronika Nesnadná, Dominika Chudá a  Monika Laciková zo 4.B.

             

            Mgr. Andrea Drinková

        • Burza stredných škôl
          • Burza stredných škôl

          • Dňa 28.septembra 2023 sa v Senici v Mestskom kultúrnom stredisku uskutočnila Burza informácií, ktorej sa zúčastnili žiaci 8. a 9.ročníkov.  Organizoval ju Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Senica. 

            Toto podujatie bolo určené pre žiakov končiacich ročníkov. Na podujatí sa prezentovali stredné školy z Trnavského, Trenčianskeho i Bratislavského kraja so svojimi študijnými odbormi. Okrem škôl sa Burzy informácií zúčastnilo aj viacero zamestnávateľov z nášho regiónu (Schaeffler Group, Vaillant Group, Polícia SR, Armáda SR, a iní).

            Aj naši ôsmaci a deviataci navštívili toto podujatie, aby sa v budúcnosti dokázali správne rozhodnúť o svojom profesijnom zameraní. Držíme im palce!

        • Európsky týždeň mobility - BeActive day
          • Európsky týždeň mobility - BeActive day

          • Tento rok sa krajiny opäť spojili, aby oslávili a podporili udržateľnú a inteligentnú mobilitu v celej Európe. Európsky týždeň mobility je každoročnou iniciatívou Európskej komisie, ktorá slúži ako platforma na zvýšenie povedomia o dôležitosti udržateľných foriem dopravy a zmenu našich cestovných návykov už viac ako 20 rokov.

            Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. Hlavnou témou kampane ostáva "#BeActive", ktorá má nabádať k pohybu, a to nielen počas Európskeho týždňa športu, ale i po celý rok. Počas Európskeho týždňa športu prebiehala široká škála iniciatív a aktivít na rôznych úrovniach (európskej, národnej, regionálnej či miestnej úrovni) a to v rámci štyroch kľúčových miest realizácie: školské prostredie, pracoviská, outdoorové prostredie, športové kluby a fitnes centrá. 

            Aj naša škola prijala výzvu a rozhodla sa zapojiť -  v piatok 29.septembra 2023 formou cyklovýletu do okolia obce s využitím outdoorového prostredia - cykloturistických chodníkov v okolí našej obce a absolvovali cyklojazdu do Senice - časť Kunov. Podmienkou bola chuť si zašportovať, mať bicykel v dobrom technickom stave, povinnú cyklistickú výbavu a dobrú výdrž. Skupinka žiakov 7. - 9.ročníkov absolvovali vyše 45 kilometrovú cyklotúru spred školy až do Senice. Cyklotúra sa konala za veľmi príjemného slnečného počasia.

            Zdolaním tejto trasy sme podporili športovú a pohybovú aktivitu nielen zúčastnených žiakov. Veríme, že v budúcom roku nás bude ešte viac a zostaneme verní aktívnemu pohybu a zdravému životnému štýlu. #BeActive!

            Každá malá zmena v našich dopravných návykoch môže mať pozitívny vplyv na životné prostredie a kvalitu nášho života.